Festés óriáspapírra Kisladik, November 05, 2014

Egy korábbi posztban már írtunk arról, hogy miért jó festeni. Néha azonban érdemes eltérni a megszokottól. A milliónyi lehetőség közül az egyik lehetséges variáció festésre, az ha megnöveljük a gyerek rendelkezésére álló vásznat. Melyik gyerek ne élvezné, hogy nincsen egy A4-es méretű papír korlátai közé szorítva, hanem szabadon terjeszkedhet? Sőt, ha mindezt a megszokottól eltérően nem is az asztalon vagy a földön teszik, hanem például a falra rögzített papírra, akkor még izgalmasabbá válhat számukra a már ismerős technika. Ráadásul álló testhelyzetben szabadabban, akár egész felsőtestükkel mozoghatnak festés közben, ami az óvodáskorúak számára könnyebbséget jelent.

Festés falra rögzített nagy papírlapra

Hozzávalók:

  • nagyméretű papír (mi az IKEA rajzpapírtekercsét használtuk, de jó lehet a barna csomagolópapír vagy bármilyen más nagyméretű papírlap is)
  • festék (mi temperát használtunk)
  • papírtányér (vagy bármilyen leöblíthető tálca paletta gyanánt)
  • ecsetek
  • víz edényben (az ecsetek öblítéséhez)
  • maszkoló- vagy festőszalag (ha nincs, jó a cellux is)
  • olló

A maszkolószalaggal falra ragasztottuk a papírtekercsből levágott hatalmas papírlapokat, majd a gyerekek által választott színeket a palettaként funkcionáló papírtányérokra nyomtuk és már kezdődhetett is a festés!

Ilyenkor célszerű egy tálcát odakészíteni amire az éppen nem használt, de már vizes-festékes ecseteket dobálhatják a gyerekek. Hasonlóan hasznos ha egy papírtörlő is rendelkezésükre áll, ezzel, ha igénylik, le tudnak törölni ill. meg tudnak szárítani bármit ami éppen zavarja őket (nálunk az öblítést követő ecsetszárítás elég népszerű tevékenység).

Bár messze nem előszőr festettek papírtekercsre, a gyerekek már a papírlapok falraragasztását is alig bírták végigvárni. Nagyon lelkesen vetették bele magukat az alkotásba. És mint legtöbbször, most is teljesen eltérő módon élt a lehetőséggel a két gyerek.

Az ötéves a lap jobb alsó sarkánál kezdett, a fűvel, ezt követte a nap, majd az egész lapot betöltő lány (önarckép) alak és annak szépítgetése.

A hároméves a lap jobb felső sarkából indulva kezdett egyenként egymás mellé festeni különböző színeket, minden színhez másik ecsetet választva. Nagyon kitartóan, elmélyülve dolgozott, az ötéves már rég legózott amikor ő befejezte a képét.

Idővel, elsősorban az ismételt vízbemártás következtében egyre nőtt a káosz a hároméves festékestáljában: elkezdtek összefolyni a színek,  amit ő megsegített egy kis kavargatással. Így lett a sok különböző színből fokozatosan koszos zöld. Az ötéves pedig folytatta a lány díszítését, néha egyszerre két ecsettel. 

  

És végül a két befejezett festmény: