Játsszunk a sötéttel! Az árnyak színháza Bori, Február 06, 2014

 

A gyerekek egyik legalapvetőbb félelme a sötétségtől való félelem.  A sötétben életre kelnek a szorongások, az ismerős környezet fekete sziluettjei megcsalják a szemüket, semmi sem az, aminek látszik. De amennyire rémísztőek lehetnek este az ágyból nézve a megelevenedő árnyak, játék közben legalább annyira szórakoztatóak is. Lenyűgőző, amikor egy kisgyerek először fedezi fel, hogy az árnyéka őhozzá tartozik, és persze borzasztó vicces, amikor kitartóan próbálnak beleugrani a saját árnyékukba. Árnyékokkal játszani jó, próbáljátok ki, hogyan tudtok állatseregletet a falra varászolni, és adjátok elő kedvenc meséiteket árnyfigurákkal!

Árnyszínház készítés

Több, mint 2000 évvel ezelőtt történt, hogy a kínai Wu császár egyik kedvese váratlanul meghalt. A császár oly mély bánatba süllyedt, hogy teljesen elhanyagolta az országát, uralkodni sem volt kedve. Történt egy nap, hogy az egyik minisztere arra lett figyelmes, hogy egy csapat gyerek az udvaron a babáikat mozgatva azok árnyékával szórakoztatják egymást.  A miniszter még aznap megalkotta a császár kedvesének mását festett rongyokból, és este elődásra invitálta a császárt. Hátulról megvilágított egy kifeszített lepedőt és a bábok árnyékjátékával elvarázsolta az uralkodót. 

Egyes délkelet-ázsaiai országokban az árnyszínházaknak sok száz éves hagyománya van, Európába viszont csak a XVIII. században jutottak el a Kínából hazautazó francia misszionáriusok jóvoltából. Az árnyszínházak nálunk a ma napig nem túl elterjedtek, pedig egy jó előadás sok mindent ötvöz, ami a gyerekek számára izgalmas. Van benne mesemondás, bábozás, szerepjáték és a sötéttel való játékos kokettálást. Az árnyszínház lényege, hogy egy lámpával hátulról megvilágítunk egy vásznat, és az figurákat a lámpa és a vászon között mozgatjuk. A nézők a vászon előtt ülnek, így a figuráknak csak az árnyalakjait látják.

A árnyszínház alapelemei:

 1. egy irányítható fényforrás: bármilyen lámpa, amit mozgatni tudunk (lehet zseblámpa, olvasólámpa, stb.)
 2. vászon: ezt fogjuk hátulról megvilágítani, fontos, hogy valamennyire feszes legyen, mert akkor lesznek szépek az árnyalakjaink kontúrjai. A vászon anyaga lehet jól átvilágítható fehér textil, vagy pauszpapír, fehér sütőpapír, akvarell papír. Az utóbbi különlegessége, hogy vízfestékkel akár színes hátteret  is festhetünk a figuráinknak.
 3. árnyalakok: A figurák, díszletek elkészítéséhez szükségünk lesz pár dologra:
  • fekete vastag papír
  • olló
  • fehér kréta/ceruza
  • hurkapálcika vagy grillpálcika
  • cellux
  • és egyéb extra alapanyagok: szívószál, színes selyempapír, parafadugó, csipke, bármi aminek megtetszik az árnyéka
A fekete papírra rajzoljuk meg a történetünk szereplőt, illetve a díszleteket, majd vágjuk ki őket a kontúrjuk mentén.  A formákat kétféleképpen is tartóbothoz rögzíthetjük. Az egyik lehetőség, hogy egyszerűen celluxszal hozzáerősítjük őket egy-egy hurkapálcikához vagy grillrúdhoz. A másik, kicsit bonyolultabb rögzítéshez vágjuk ki egy szívószál hajlítható szakaszát, méghozzá úgy, hogy a csukló két felén ráhagyunk 2-2 centit. A szívószál darabka egyik végét celluxozzuk hozzá a figura hátuljához, a másik végébe dugjuk bele a pálcikánk végét majd ezt is celluxszal rögzítsük. Ezzel a kis trükkel sokkal könnyebben odasimulnak az alakok a vászonhoz, és szebb lesz az árnyékuk. Ha van egy kis színes selyempapírunk, mindenképp próbáljuk ki, ha az árnyalakjainkat tarka kiegészítőkkel díszítjük, gyönyörű színes árnyékokat kaphatunk.

Akik kedvet kaptak egy kis árnyszínházasdihoz, és szeretnének saját árnyjátékot készíteni, de nincs kedvük/idejük minden hozzávalót saját maguknak összevadászni, azoknak ajánljuk a Árnyszínház alkotódobozunkat. A doboz minden szükséges eszközt, rengeteg alapanyagot, kivágható figurákat és részletes, képekkel illusztrált ötletladó füzetet tartalmaz. A blogunkon további árnyszínházas ötleteket olvashattok itt és itt.

Kezünk árnyjátéka a falon

 forrás: http://www.oldbookillustrations.com/

forrás: http://www.oldbookillustrations.com/

Ehhez nem kell más, csak a két kezünk, egy lámpa fénye és a sima fal. Mi sem egyszerűbb, vagy mégsem? A kezünkből elővarázsolt figurákkal kísérletezni igazi agytorna, nem is olyan magától értetődő, hogy miből lesz a nyuszi füle, és gyorsan mozgó kicsi orra. Az árnyak életre keltése kifejezetten fejlett finomotorikus képességet és téri leképezési funkciókat igényel.

A pinterest „hand shadow puppets” oldalán bőven találhatunk kipróbálnivalót: http://www.pinterest.com/robanw/hand-shadow-puppets/

Sőt akinek van okostelefonja az többféle kéz-árnyjáték alkalmazás közül is válogathat, hogy melyik szeretné letölteni és kipróbálni:

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.best_hand_shadow_arts&hl=en

https://itunes.apple.com/hu/app/hand-shadow-puppets/id402714284?mt=8

És végül érdemes megnézni, hogy a Cirque de Soleil színészei, hogyan mutatják be, illetve miket mondanak a kéz-árnyjátékról:

A cikk megjelent a pagony.hu-n.