Papírmaskara: Fredun Shapur találkozása Axel Schefferrel Bori, Március 03, 2014

Ismeritek Fredun Shapurt? Ha még nem, érdemes megnézni, hogy mik kerültek ki az 1929-ben Dél–Afrikában született, máig aktívan alkotó designer kezei közül, aki Londonban tanult, majd svájci, angliai és amerikai gyerekgyártóknak tervezett gyerekjátékokat. A Shapur által tervezett gyerekjátékok a legegyszerűbb geometrikai formákra (kör, négyszög, háromszög) és az alapszínekre (piros, sárga, kék) épülnek. Őmaga virtuóz módon zsonglőrködik ezzel a minimalista készlettel, az 50 évvel ezelőtt tervezett design ma is kiemelkedő, azonnal kitűnik a mindennapi cukiság cunamiból. 

Az egyik leghíresebb játéka az 1968-ban tervezett PLAYSACK, melyet a londoni VA Museum of Childhood állandó kiállításán (Century of the Child) láttam először. A tervezőt akkor még nem ismertem, de az ötletet rögtön elraktam a eztismajdegyszerkikellpróbálnunk jegyzeteim közé.

Shapur az akkoriban minden háztartásban megtalálható barna papírszemeteszsákra tervezett 12 különböző szuggesztív állatfigurát, melyeket a gyerekek egészalakos maskaraként magukra öltve fantasztikus erdőlakókká alakulhattak át.

U.S. Patent

Nálunk idén mind a két gyerek lázasan készülödött a farsangra. Konkrétan 40 fokos lázasan, haha. Jól látszott, hogy a gyerekek betegen is mennyire örök bipolárisként viselkednek. Amikor éppen egy nurofen & hűtőfürdő á la Boribon kombó levitte a lázukat circa 38-ra máris vidáman tomboltak. Nyilvánvaló volt, hogy az ovis farsangról lemaradnak, de azért annak rendje módja szerint, sok fáradságos öltéssel elkészültek a csípős pirospaprika (3 éves) és az első tejfog kiesését már nagyon váró fogtündér (5 éves) jelmezei. Aztán egyik délután az ötéves nevetve magaköré tekert egy nagy ív barna háztartási csomagolópapírt, hogy ő inkább papírzsacskónak öltözik.

Az első házi készítésű papírmaskaráinknál persze nem a shapuri minimalista design irányába ment a projekt. Győzőtt Pipp és Polli Axel Scheffer nem cikin cuki patkány és nyuszi párosa, akik a gyerekek aktuális kedvenc meseszereplői

A sorozat pár darabja nekünk már régebb óta megvan angolul, magyarul viszont pont most jelentek meg a Pagonynál az első kötetek (amelyeket, ha minden igaz, továbbiak fognak követni). Scheffer - elsősorban az óvodás korosztálynak szóló könyvei - mindennapi egyszerűséggel mesélnek el olyan élethelyzeteket, amelyek nap mint nap megesnek két baráttal, vagy akár egy egymással civakodó, egymást cukkoló, de végül mindig megsegítő és kibékülő testvérpárral (akik között viszonylag kicsi, mondjuk 2 év a korkülönbség, azt hiszem van egy pár ilyen...).