A tavasz lenyomata Bori, Május 21, 2014

Attól kezdve, hogy a gyerekek először kapnak festéket a kezükbe, általában nagyon sokáig ez marad az egyik kedvenc rajzeszközük. Vegyünk elő gyakran a festékeket és próbáljunk ki többfélét is: temperát, vízfestéket, ujjfestéket. Ne ragaszkodjunk mindig az ecsethez, ajánljunk fel sokféle eszközt. A gyerekek nagyon élvezik, ha az önálló akcióiknak közvetlen, azonnal megfigyelhető hatása van a környezetükre. Imádnak nyomot hagyni.

Borzasztó lelkesek, ha lehetővé tesszük számukra, hogy a megszokottól kicsit eltérő módon próbáljanak ki már ismert technikákat. A szokatlan nem jelenti azt, hogy bonyolult.

Az már önmagában újdonság lehet számukra, ha papír helyett textilre festhetnek. Ennivalóval nyomdázni pedig különösen izgalmas, hiszen általában pont az ételek okozta foltokat, nyomokat próbáljuk (számukra sokszor érthetetlen vehemenciával) eltüntetni, ráadásul az ételeket meg nagyon tisztán kell tartani (evés előtt moss kezet!)

Vegyünk elő egy-két élénk színű festéket és eresszük rá a gyereket egy nagy tál harsány színű tavaszi zöldségre és gyümölcsre. 

Hozzávalók

  • festék (könnyen kenhető, élénk színű festéket válasszunk, a tempera ideális erre a célra)
  • ecsetek
  • vastag textil
  • zöldségek, gyümölcsök (brokkoli, cukkini, káposzta, citrom, narancs, alma, körte)
  • papírtörlő
  • újságpapír, mosható terítő vagy bármi, amivel az asztalt letakarhatjuk

Amíg felszabdaltam egy régi, (még a dédnagymama szekrényéből származó), már használhatatlan vászon lepedőt, addig a gyerekek felvagdosták a zöldségeket. A nagy munkában persze megéheztek, úgy hogy rögtön meg is ették a kikészített gyümölcsök egy részét. Aztán nekifogtak a nyomdázásnak, volt aki tarka konyharuhát, más tündértérképet, vagy sormintát készített.

 

A teljes fotógalériát ITT találjátok. 

A cikk megjelent a pagony.hu-n.