Nálunk már készülnek a könyvek! Bori, Május 02, 2014

Két olyan könyvet vehettek kézbe múlt héten a gyerekeim, amelyekben a képek és a szöveg mellett a könyv fizikailag is szerepet játszik a mesében. Az olvasás során tevőlegesen is részt kell vennünk a történet alakításában.

Az egyikben egymásba ágyazott, egyre kisebb és kisebb könyvek nyílnak ki egymásból, majd csukódnak be. A másik mesekönyv először is minden lapon el akar minket tántorítani a lapozástól, majd miután a gyerekek természetesen a tiltó táblák ellenére továbblapoznak, ismét a lapozással kell megoldaniuk a könyvben kibontakozó hatalmas galibát.

Ráadásul mindeközben a Kisladik legújabb, könyvkészítő és nyomdázó alkotókészletének előkészítése is most zajlott, így aztán nem csoda, ha a gyerekek is nyakig elmerültek könyvkészítési technikákban. És nem meglepő módon a próbálkozásaikon az új mesekönyveik hatása tükrözödött.

Nagyon érdekes volt, hogy könyvkészítés közben a nálunk megszokotthoz képest sokkal kevesebb segítséget, illetve hozzászólást igényeltek, inkább meglepően csendben, elmélyülve koncentráltak a saját ötleteik megvalósítására. Rám csak akkor volt szükség, ha elfogyott a papír, vagy elgurult a ragasztó.

Könyvkészítés alapanyagai

  • kiindulópontnak lehet, hogy nem árt egy-két inspiráló mesekönyv,
  • színes és fehér papírlapok,
  • papírmaradékok, leeső darabok, csíkok,
  • olló,
  • ragasztó,
  • bármilyen rajzeszköz: filctoll, ceruza, zsírkréta,
  • tű, cérna

Ha több lapot akarunk összefűzni, az egyik lehetőség, hogy egy vastag tűvel két lyukat ejtünk a lapok gerincén, átfűzűnk egy fonalat vagy hímző cérnát rajtuk, majd a végeket összekötjük. De ha véletlenül van otthon egy varrógép, akkor tökéletes könyvet kapunk, ha egyszerűen végigvarrjuk a könyv gerincét. Az elején és a végén ne oda-vissza varrjunk, hanem a varrás szálait hagyjuk hosszúra, csomózzuk össze az alsó és a felső szálat, majd vágjuk le.

És a fenti alapanyagokból milyen könyvet csináljunk? Bízzuk rá a gyerekekre, legyünk türelmesek, adjunk nekik bőven időt kitalálni, próbálkozni!

Lássuk, mik készültek nálunk!

Mindenki könyv: ez az egyik elsőnek elkészült könyv. Ebben benne van mindenki, akit nagyon-nagyon szeretünk.

 

Barlangi lény: ez egy pókrák, aki egy sötét barlangban lakik, és nem mer kijönni. (Itt lyukakat kellett vágnom egyes lapokra.)

Kis színes: ez egy nagyon pici könyv, gondosan összeválogatott pici lehullott papírokból, minden lapja más, minden lapja egyedi.

Szörnykönyvek: egyesek szerint vannak szörnyek, akik könyvet esznek, na ők harapdálták meg ezeket itt. Mások szerint viszont ezek maguk a szörnyek, azért ilyen félelmetesen recések!

A nagyon titkos kis sárga: Ez a kis sárga lap akkora titkokat rejt, hogy inkább elbújt egy másik lap alá, nehogy kitudódjon…

 

És végül egy pop-up könyv: Ezt nem összefűzött lapok alkotják, hanem gondosan elrendezett, változatos formára hajtott színes lapkölteményeket, ezeket böngészheti a tisztelt olvasó.

Remélem ti is kedvet kaptatok! Próbáljátok ki legújabb alkotókészletünket, mellyel nemcsak könyveket, hanem nyomdakészletet is készíthettek!