Rózsaszirmok a kalapács és a nagyító alatt Bori, Augusztus 15, 2014

 

Az egész napos vízben ugrálás után a gyerekek néha nagyon nehezen vonszolják fel magukat a nap végén a strandtól a domb oldalában álló házig. De amikor sikerül őket pont jó pillanatban, még a végkimerülés előtt kikönyörögni a vízből, akkor nem a fáradt cammogás miatt érünk haza lassan, hanem, azért mert minden árokba beugrálnak, minden hangyát megvizsgálnak, és minden útba eső növény nevét megkérdezik. Ráadásul az út nagy részén végig rózsabokrok sorakoznak, és ki látott már olyan óvodás vagy iskolás kislányt, aki ellen tud állni a rózsasziromszedésnek.

A legutóbbi hegymenet extrém hosszúra nyúlt, végül úgy értünk fel, hogy minden létező zseb és kosár tele volt. Szedtek rengeteg lehullott rózsaszirmot, csörgőfa ternést, kakukkfüvet, terjőke kígyósziszt, pöfeteget, pitypangot, fűzfalevelet, mályvát, vasvirágot, ledneket és óvatosan letört rózsatüskét is.

És másnap, amikor egész délelőtt zuhogott és még a kertbe sem tudtunk kimenni, milyen jól jött ez a rengeteg kincs! Előkerült egy szülinapi kis mikroszkóp (innen) és pár nagyító (innen). A lányok mindent felragasztottak egy füzetbe, és mindent megvizsgáltak.

Ki sem látszott az orruk a nagy munkából.

 

Egy igazán jól nevelt kutya pedig hagyja, hogy in vivo megcsodálják mikroszkóp alatt a szőrét. (Sőt, ha szépen kérik mintát is hajlandó szolgáltatni a vedléstől amúgy is hulló szőréből.)

Egy igazi geek lány pedig a saját hosszú haját is megcsodálja a mikroszkópjával.

Aztán kicsit eldurvult a helyzet, a lányok elővették a kalapácsaikat, és mindent beleadva szétklopfolták a szirmokat. Ezzel próbálták ki, hogy tényleg rózsaszínre lehet-e így festeni a lapokat.

A végén a püföléssel kisajtolt rózsaolajat nem hagyták kárba veszni, hanem az arcukra kenték.