Strandfésülés és tengerparti kincsek mosodája Kisladik, Augusztus 20, 2014

Nálunk a vízpart mellett töltött nyaralások szerves része a tengerparti kincskeresés. A strandon sétálva önkéntelenül pásztázom a lábam alatt heverő kavicsokat és nehézemre esik nem azonnal lehajolni és felvenni valamit, ha már egyszer rajta akadt a szemem. Újra és újra megörülök a jó tapintású, érdekes formájú vagy mintájú kavicsoknak, tompára mosott gömbölyű üvegdaraboknak, de még a sokadik ugyanolyan kagylónak is.

Angolul neve is van a hozzam hasonlóan viselkedőknek: beachcomber, vagyis strandfésülő. Szerencsére most már a lányaim is partnereim ebben: hasonló örömmel és büszkeséggel mutogatjuk egymásnak legfrissebb találatainkat.

Idén is több alkotás készült az összegyűjtött kavicsokból, üvegdarabokból és kagylókból. A fátyolos külsejű simára mosott üvegdarabokból például nyakláncokat készítettünk: itt olvashatjátok az erről készült posztunkat. Itt most azonban azt láthatjátok, ami megelőzte a kézműveskedést, hiszen a gyerekek számára ez legalább annyira izgalmas folyamat volt: strandot fésültek, kincset őriztek, szállítottak, mostak, pancsoltak, szárítottak és válogattak, hogy aztán alkotni tudjanak a tenger ajándékaiból.

 

 Ti is gyűjtögettek vízparton? Minek örültök meg a legjobban?