“Könyv, toll, tinta, ceruza, rontom-bontom, kezdődik az iskola, csak aszondom.” Bori, Augusztus 22, 2014

 

Nálatok is nagy izgalommal várják egyesek az iskolát? Akkor nektek való ez a házilag elkészíthető, saját kis iskola, amivel eljátszhatjátok, mi minden történik egy iskolában! Ha olvastátok Bálint Ágnestől az Iskola a faliszekrényben, amiben Szilvi, a főszereplő kislány készül izgulva az elsőbe, akkor tudjátok, hogy vickek-vackokból egy titkos saját kis iskolát barkácsolni a legjobb dolog a világon. Készítsetek ti is csipesz-iskolát!

Mi kell hozzá?

  • dobozkarton, müzlis doboz, cipős doboz
  • csipesz (százforintos boltból vagy barkácsáruházból)
  • kétoldali cellux
  • sniccer
  • kisolló
  • színes ceruza/zsírkréta/filc

jó, ha van még:

  • kréta, szivacs, fekete öntapadós papír (táblamatrica)
Az osztályteremhez szükségünk lesz egy nagyobb darab dobozkartonra, az iskolásokhoz pedig sok kisebb darabra. Először találjuk ki, hogy (milyen formájú és) mekkora figurákat szeretnénk, aztán próbáljuk ki, hogy a figuráinkhoz milyen magas és milyen széles pad lenne jó (közben beszélgethetünk arról, hogy a bútorok tervezésénél miért is lehet fontos a jó ergonómia: nem mindegy milyen magas az asztalunk, és mekkora felületeten kényelmesen dolgozni). Ha eldöntöttük a méreteket, érdemes az asztalok kivágásához sablont készíteni.

Mi kivágtunk egy 6x6 cm-es kartonsablont, majd ezt ceruzával körberajzolva kijelöltük, hogy hol legyenek az osztályban a padok. (Nem muszáj a mienkhez hasonló klasszikus frontális elrendezésben, nyugodtan lehetnek elszórva, vagy akár körben is az asztalok.)  A sablonon pirossal jelöltem, hogy hol kell a sniccerrel vágni, szaggatott kékkel pedig, hogy hol kell csak bekarcolni a kartont. Ha hullámkartonnal dolgozunk, érdemes figyelni a hullámok irányára, sokkal szebben lehet hajlítani a papírt, ha a karcolások a  bordákkal párhuzamosak.

A papírvastagságától meg az pad arányaitól függ, hogy a padok mennyire állnak meg szépen maguktól. A mieink kicsit lekonyultak, úgy hogy egy-egy L-alakban meghajtott plusz erősítést ragasztottunk kétoldali celluxszal a lábukhoz.

A figurákat úgy a legegyszerűbb kivágni, ha először kivágtok egy U-alakot, majd a nyak résznél kisollóval vagy körömollóval kicsíptek mind a két oldalról egy-egy kis darabot. Jöhet a arc- és ruharajzolás, készülhetnek az iskolások! Nagyobb figurákból pedig csinálhattok tanítókat is. A csipeszek egyik szárára ragasszatok fel egy csík kétoldali celluxot, majd a ragasztós csipeszt illesszétek rá a figurák hátára. Figyeljetek arra, hogy a kartonfigurák alja ne lógjon túl a csipesz alján, mert akkor eldőlnek!

 

Mi a maradék kartonból készítettünk egy táblát is, amihez jól jött még egy kis fekete öntapadós papír is. Előkerültek még a kréták, a mosogatószivacsból kivágtunk egy miniszivacsot. És már kezdődhet is az iskola!

A cikk megjelent a pagony.hu oldalon.