Mese kedvenc hétéves építészünkről és szenvedélyekről amiket nem szabad féken tartani Kisladik, Szeptember 02, 2014

Ismeritek Iggy Peck-et?

Ha eddig nem találkoztatok vele, most mindenképpen pótoljátok! Olvassátok el ti is az Iggy Peck, Architect című, vicces rímekbe szedett, nagyon kedves illusztrációkkal teli könyvet.

Iggy Peck, építész, ugyanis két éves kora óta különféle káptázatos dolgokat alkot a körülötte lévő hétköznapi tárgyak segítségével. Szülei eleinte rémült döbbenettel figyelik ahogy pelenkákból ferde tornyot, sárból óriásszfinxet épít, de miután rájönnek, hogy Iggy nem növi ki eszkábáló szenvedélyét, onnantól kezdve már büszkén, vele együtt örülnek a további gyümölcstemplomoknak és palacsinta-hidaknak.

Az önfeledt építkezési őrületnek akkor szakad vége, amikor Iggy második osztályos lesz az iskolában. Tanárnője ugyanis - egy tragikomikus gyerekkori trauma következtében - megtiltja, hogy az építészetről egyáltalán szó essék az osztályteremben. A tiltással vége szakad Iggy szenvedélyének és onnantól kezdve hosszú, unalmas, üres iskolanapok váltják egymást sorban.

Mígnem egy iskolai kirándulás során leomlik az a szigetre vezető gyaloghíd amelyen éppen átkeltek és az osztály látszólag menthetetlenül ottreked.

Miközben a helyzetre ájulással reagáló fóbiás tanárnő eszméletlenül fekszik, Iggy brilliáns tervet sző és osztálytársait bevonva csodálatos függőhidat épít a rendelkezésére álló tárgyakból.

Az osztály megmentése szerencsére a sokkból végül feleszmélő tanárnőt is ráébreszti az építészet hasznosságára, így onnantól kezdve Iggy nemcsak hogy kedvére építgethet az iskolában, de heti rendszerességgel mesél iskolatársainak arról, hogy miként épültek a világ leghíresebb épületei.

Iggy Peck történetéből tehát kiderül, hogy nem baj, ha kicsit mások vagyunk, mint a többség, hogy a különös képességeknek tiltás helyet érdemesebb megtalálni a megfelelő teret, illetve az is, hogy az irracionális félelmeknek sokszor az egyéni múltban keresendő okai vannak.

 

Cím: Iggy Peck, Architect

Szerző: Andrea Beaty

Illusztrátor: David Roberts

Kiadó: Harry N. Abrams

Első megjelenés: 2007