Gesztenyegyerek, mi a neved? Bori, Szeptember 18, 2014

Tagadhatatlanul itt az ősz, potyognak a gesztenyék. Miközben a fényes, frissen lepotyogott gömböcök után kutatunk az avarban, elfelejtünk azon búslakodni, hogy elmúlt az idei nyár, és milyen lehetetlenül sokára lesz újra napsütéses jóidő. A legnagyobb kincs a még héjas gesztenye, amit saját magunk bonthatunk ki óvatosan. A gesztenyegyűjtés nálunk kihagyhatatlan családi tradíció. Ha gesztenyéről van szó, mértéktelenné válunk, legszívesebben a Szilágyi Erzsébet fasor összes gesztenyéjét összegyűjtenénk. És mire jó a temérdek gesztenye?

Például megtölthetünk vele egy egész kiskádat. Nyugodtan ismerjük be, hogy nemcsak a 3 évesek élvezik, ha csuklóig-bokáig belemerülhetnek a gesztenyébe.

Gesztenye-csordákat terelgetni a lakásban fel-alá a gyerekek számára végtelenül vicces, a felnőtteknek inkább csak addig szórakoztató, amíg éjszaka rá nem lépnek véletlenül egy elkóborolt jószágra.

A kötelező gesztenye-kifúrás és figurakészítés ezekhez az egyszerű, de nagyszerű tevékenységekhez képest sokkal macerásabb. (Bár ma megtudtam, hogy természetesen erre is létezik célszerszám: a speciális gesztenye-kifúró eszközkészlet.) Bevallom, én mindig kicsit sajnáltam a gesztenyék szép sima héját barbár módon átfurkálni. Most is csak egy kósza kísérletet tettem erre, de aztán hamar feladtam, meg éppen a gyerekeket sem lelkesítette, hogy gyufaszál lábakat tömködjenek a kifúrt testekbe. És akkor egyszer csak rájöttünk, hogy mit csináljunk a kis kupacnyi gesztenyénkkel. Emlékeztek arra, amikor a Kippkopp gyerekeiben az egyik gesztenyegyerek hirtelen ötlettől vezérelve a fejére tesz egy üres mogyoróhéjat? Nem véletlenül jutott ez eszünkben, hiszen a sok kedves Kippkopp jelenet közül ez az egyik kedvencünk - a kipi-kopik mind valami talált tárgyat tesznek a fejükre, és nevet adnak maguknak.

Nem kell hozzá más, csak egy fekete filctoll, egy tekercs kétoldali ragasztó, és indulhatnak is a gyerekek begyűjteni a legkülönbözőbb apró kincseket a névre váró kipikopiknak.

Kitaláljátok a nevüket?

A végén még egy, a Kippkopp könyvek borítójának belsejéhez hasonló térképet is rajzoltak: óvodával, iskolával és homokozóval.

 A cikk megjelent a pagony.hu-n.