A Felhőfonó: mese a mohóságról és a mértéktartásról Kisladik, Június 24, 2015

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy fiú, aki ruhákat szőtta a felhőkből. Fent élt egy hegy tetején, nem volt egyebe, csak egy rokkája és egy szövőkerete.

Kiült a hegytetejére, megforgatta a rokka kerekét, és a fejet fölött szálló felhőkből finom szálat húzott. A leheletvékony szálat fonallá fonta, és szőnni kezdett vele.

Reggel arany szálat adtak a felhők, délben ezüst szálat, este karmazsinpirosat. A bölcs fiú mindig csak épp annyi szálat bontott le a felhőkből, amennyire szüksége volt, soha nem többet.

Készített magának  egy meleg sálat, amely hűvös időben a nyakát melegítette, és egy fejkendőt, amely a tűzőnapon megóvta a hőségtől. 

A nyugodt életének végeszakadt, mikor egy nap az ország önző és mohó királyának szeme megakadt a fiú aranyló sálján és ezüstös fejfedőjén. A király ráparancsolt a fiúra, hogy szőjjön neki egy fenséges aranyló palástot, mely hatalmas testét beborítja. A király mohósága nem ismert határt, újabb és újabb arany, ezüst és karmazsin piros ruhákat rendelt, miközben az országa fölül egyre fogytak az esőt adó felhők. 

Hiába panaszkodott az ország népe, hogy a királyság körös-körül pusztul és sorvad. A király nem nyughatott egészen addig, míg az utolsó kis felhő is el nem tűnt az égről, és ruhává szőve a királyi ruhatárba nem vándorolt. 

Megmenthető-e még a királyság? Vajon fel lehet-e fejteni a felhőből készült ruhákat? Kizöldelnek-e a poros barnára szikkadt földek?

Gyertek el mesés foglalkozásunkra, hogy ti is kézbe vehessétek ezt a varázslatosan szép könyvet, és megismerjétek a történet végét! Részletek ITT.

A Cloud Spinner (Felhőfonó) egy klasszikus mese az irigység és a mohóság romboló hatásáról, és arról, hogy a mértékletességgel, hogyan óvhatjuk meg a környezetünket. Michael Catchpool író és Alison Jay illusztrátor közös munkája egy különleges gyönyörű könyv, amelyet, ha egyszer megismertük, biztos, hogy újra és újra kézbe vesszük. Az egyszerű szöveg, amely mindig épp csak annyit mond, amennyi kell és soha nem többet, és a porcelánokat díszítő miniatűr festményeket idéző, leheletfinoman megrajzolt képek tökéletes egységet alkotnak. 

Alison Jay képein az emberek és az állatok alakjai különösen átformáltak, a testrészek arányai szokatlanul torzultak a felnagyított és lekicsinyített részletektől. A természet élettelen formái, a dombok, a házak és a felhők nemcsak háttérként szolgálnak, ők is szereplőkké válnak. A házak és a dombok arckifejezéseket kapnak, a felhők alakjaiban pedig épp úgy ismerős formákat (kutyát, elefántot és űrhajót) fedezhetünk fel, mint amikor a valódi felhőkkel játszunk névadós játékot.  

A képeket behálózó, apró, pókhálószerű hajszálrepedések egyszerre utalnak a világ törékeny egyensúlyára, és arra, hogy a világban minden mindennel összefügg, mintha apró szálakkal lenne összekötve. Ha beavatkozunk, és túlságosan megbontjuk a szálakat, akkor a tetteinknek beláthatatlan következményei lehetnek. 

 

Adatok

írta: Michael Catchpool

illusztrálta: Alison Jay

kiadta: Knopf Books for Young Readers, 2012

http://www.amazon.com/The-Cloud-Spinner-Michael-Catchpool/dp/0375870113