Marshmallow építészet Borbala, Január 09, 2014

Vannak dolgok, amiket soha nem jutott volna  eszembe megvenni, amíg nem voltak gyerekeim. Ilyen a marshmallow (pillecukor). De most ennek is eljött az ideje.

Igaz, hogy túl vagyunk már a téli napfordulón, hónak nyoma sincs és nem sokszor ment 0 fok alá a hideg, de azért így is elég sok időt kell négy fal között, lámpafénynél tölteni.  A gyerekek ilyenkor persze azt élvezik a legjobban, ha nyaktörő akadálypályákat építünk, hogy levezessék a robbanással fenyegető felgyűlt energiáikat. Amikor végre a feje tetéjére állt az egész lakás, és kicsit lehiggadtak, akkor borzasztó lelkesek tudnak lenni, ha valami olyat adok a kezükbe, amivel még nem találkoztak. 

Pillecukor építmények

hozzávalók:

  • egy zacskó pillecukor
  • egy-két doboz fogpiszkáló, esetleg grillpálcika

Ha valaki ismeri a stanfordi marshmallow kísérletet, gondolhatná, hogy amikor pár gyerek körbeül egy zacskó pillecukrot és egy doboz fogpiszkálót, akkor rövid időn belül, csak az egyikből marad az asztalon. Vagy legjobb esetben is úgy fognak feszengeni, mint ezek a szegény, kísérletben résztvevő gyerekek.

Érdekes volt látni, hogy a négy gyereket mennyire nem az foglalkoztatta, hogy megegyék (jó, néha egyet-egyet, de csak ha selejtes volt). Anélkül, hogy bármit mondtam, vagy mutattam volna azonnal nekiestek és elkezdtek mindenféle építményekkel kísérletezni.

Fűztek kitartó munkával cukorgyöngysort a grillpálcikákra.

A kisebb építményeket egymás mellé kapcsolták, és az egész konyhaasztalt behálózó sokszög labirintust készítettek. 

És volt, aki a tetraéder formából kiindulva és azt precízen megsokszorozva egy komplett házat épített. Amikor a nagy munkában megéheztek, a spájzból kihoztak egy-egy marok állatos kekszet, és máris beköltöztek egymás mellé  a teknősök, mókusok, és elefántok.

Nem tudom meddig csinálták volna még, de a játéknak az vetett véget, hogy egy idő után elfogyott a fogpiszkáló. A kész építményeket felraktuk a hűtő tetejére ahol 1-2 nap alatt kiszáradtak, és így stabilan megtartják a formájukat sokáig.