Paddington hozzánk költözik Bori, Január 29, 2015

Már nagyon vártam, hogy elkezdjük a Paddingtont. A medve, akit Paddingtonnak hívtak 1958-ban jelent meg először Angliában, azóta már igazi szigetországi intézménnyé nőtte ki magát, ahogy a híres humorista Stephen Fry megjegyezte. Népszerűségben nem marad  el a nálunk is hatalmas rajongótáborral bíró Micimackó és Harry Potter mögött, Magyarországon mégis csak 50 évvel később, 2008-ban adták ki először. Nálunk még mindig nem futott be hatalmas karriert, de talán most, a Paddington mozifilm hatásra nő egy kicsit az ismertsége, népszerűsége.

Paddington a londoni pályaudvaron, hatalmas kalapja alatt, bőröndjén ücsörögve, fogyatkozó lekvárral várja, hogy valami történjen vele. Nyakában egy tábla: “Kérem, törődjenek ezzel a medvével. Köszönöm!” Szerencséjére Mr. Brown észreveszi és nem sok idő telik el, máris új nevet kap, és egy nagyon kedves, szerető család újdonsült tagja lesz.

A kisebb gyerekeknek szóló két nagyalakú Paddington képeskönyvet már ezerszer végigolvastuk, minden saját és ismerős gyerek imádja, de hát mégis csak a hosszú,  fekete tusrajzokkal elszórtan illusztrált meseregény az igazi. Aztán tavaly nyáron elkezdtük olvasni, de még túl korai volt, abbahagytuk és eltettük későbbre. Volt helyette Két Lotti, Harisnyás Pippi, Mary Poppins, végül újra elővettük, és most, fél évvel később azonnal beszippantotta a célközönséget. Azóta minden este a Londonba utazunk, és együtt izgulunk, élvezzük az autentikus angol humort, és várjuk, hogy Paddington milyen újabb kalamajkába keveredik, mert hát, ahogy ő maga is mondja: “...nekem mindig vannak kalandjaim. Én ilyen medve vagyok ugyanis.” (Persze a Paddington sorozatot ki más is fordíthatta, mint Tandori Dezső, aki a legcsekélyebb akcentus nélkül beszéli a mesebeli medvék nyelvét.)

Egy dolog hiányzott csak, miközben esténként a maratoni mesélések során a csöppnyi mackó kalandjain izgultunk, egy igazi, kézben szorongatható Paddington. Nem állítom, hogy minden mesénél arra vágyom, hogy tűt és cérnát ragadjak, de most könnyen meggyőzhető voltam, hogy közösen varrjunk egy piros kalapos, kék posztó kabátos mackógyereket. Szerencsére, Paddingtonnak a mesében sem haute couture ruhadarabjai vannak, ne aggódjunk tehát, egyáltalán nem kell hatalmas varrótapasztalat a kis, kék kabátos, piros sapkás mackó elkészítéséhez, (de azért egy kis türelem nem árt).

Eszközök

(minden beszerezhető egy röltexben)

- filcanyag és cérna

 • barna a mackó testének
 • kék a kabátnak
 • piros a kalapnak
 • fehér a szemnek, fülnek
 • közép barna vagy sárga a pofarésznek, kabátdíszeknek

- tömőanyag

- tű, gombostűk, gyűszű, olló, papír

- fekete hímzőcérna

- két fagomb

- pompom

Mi a maci kisebb részeit kézzel varrtuk, a nagyobbakat varrógéppel, de gép nélkül is teljesen megvarrható kis darab. (Aki most ismerkedik a kézi varrással, vagy csak szeretné felfrissíteni a tudását nézze meg ezt a bemutató videót.)

Elkészítés

//1// Paddington, a mackó

 • Nyomtassátok ki a szabásmintát!
 • Vágjátok ki Paddington alakját és a pofarészt papírból. (Én külön csináltam a fejét és a testét, de ez teljesen felesleges bonyolítás. Tükrözzétek a testrészt és a fej szabásmintájával összeillesztve nyugodtan vágjátok ki egybe.)
 • Tűzzétek rá a papírt a barna filcre, és vágjatok ki egy elejét és egy hátulját. A sárga vagy világos barna filcből vágjátok ki a pofarészt.
 • A szemekhez és a fülek belsejéhez használhatjátok a kis mintákat, de szabad kézzel is kivághattok kettőt-kettőt mindegyikből.
 • Válasszátok ki, hogy melyik lesz a mackó eleje. Fehér cérnával varrjátok fel a fülek belsejét, és a szemeket. Majd egy barna cérnával varrjátok fel a pofarészt a rajznak megfelelően.
 • A szemek feketéjéhez, a szájhoz és az orrtól húzódó kis vonalhoz használjatok fekete hímzőfonalat.
 • Orrnak mi egy maradék pompont varrtunk fel, de lehet fekete cérnából, vagy fekete filcdarabból is varrni.
 • Ha kész vagytok a mackó fejével, illesszétek össze a figura elejét és a hátulját és varrjátok körbe a szélétől 2-3 mm-rel beljebb. FONTOS, hogy a töméshez ne felejtsetek el nyílást hagyni! Mi először az egyik oldalon a nyaktól a lábáig nyitva hagytuk, így könnyen meg tudtuk tömni a fejet is, majd összébb varrtuk a nyílást, úgy, hogy csak a derekánál legyen lyukas, és ezen a kisebb lyukon keresztül fejeztük be a tömést. Ha nehezen tudjátok benyomkodni a tömőanyagot a lábakba, kezekbe, akkor egy rossz ecsettel vagy kötőtűvel irányítsátok a szűkebb részekbe a tömőanyagot.
 • Ha már elég puha lett a mackó, varrjátok össze a töméshez használt lyukat.

  És Paddington már kész is!

  //2 // Kabát

  • Szabjátok ki papírból, majd a filcből a kabát elejét és a hátulját. A hátulja kicsit kisebb.
  • A kabát elejét vágjátok félbe.
  • Tűzzétek hozzá a kabát két elejét a kabát hátuljához, varrjátok össze a vállnál és oldalt. Vigyázzatok, nehogy összevarrjátok a kéznél és a nyaknál, vagy alul, mert akkor nehéz dolga lesz a mackónak, amikor be akar bújni a kabátjába.. (Bár nincsen varrás legalább egy bontás nélkül.)
  • Vágjatok 4 kis háromszöget a sárga/világos barna filcből.
  • Vágjatok 4 db 7-8 cm-es kalapgumit
  • Egy-egy kalapgumit fűzzetek bele a két gombba, majd a gumi legvégén csomózzátok össze a két végét. Így lesz két gumira fűzött gombotok.
  • A másik két gumit is hajtsátok félbe és csomózzátok össze a végeket. Így lesz két gumihurkotok.
  • Az egyik gombot illesszétek a kabát elejének közepére, a gombból kinyúló gumi végét takarjátok le egy kis barna filc háromszöggel, majd varrjátok oda a kabáthoz. Ha géppel varrtok, akkor a gumis oldalon menjetek át többször a gumi fölött, ha kézzel varrjátok, akkor először varrjátok a gumi végét a kis háromszöghöz, majd a kis háromszöget a gumis oldalával lefelé fordítva varrjátok a kabáthoz.
  • A gombbal szembe varrjatok fel egy gumihurkot, a végét szintén takarjátok le egy kis filc háromszöggel. Mielőtt odavarrjátok, próbáljátok ki, hogy bele tudjátok-e bújtatni a gombot a hurokba!

  //3// Kalap

  • Vágjatok ki két kalap tetejét és két karimát.
  • Vigyázzatok, mert a kalap csálé! Fektessétek egymásra a két kalap felsőrészt, majd tűzzétek rá a két karimát, egyet elől, egyet hátul, úgy hogy szépen illeszkedjenek.
  • Egyenként varrjátok hozzá a két kalap felsőrészhez a két karimát, majd tűzzétek össze a kalap két felét, és varrjátok körbe a kalap oldalát és tetejét.

  Paddington felöltözhet!

  Maximalisták még készíthetnek a maradék filcből és egy kis papírból egy táblácskát Paddington nyakába. De ezt úgyis hamar le kell venni, hiszen, ahogy kész van, ugyan úgy örökbe fogadhatjuk, mint mesebeli családja!

  Olvassátok el a mesekönyv ajánlóját is!

  A cikk megjelent a pagony.hu oldalán.

  A Paddington szabásmintát kizárólag saját felhasználásra lehet kinyomtatni, sem a szabásminta dokumentum, sem az ez alapján készített mackó és tartozékai nem árusíthatóak.