Tavasztündérek az ablakban Bori, Március 30, 2015

Ha az ablakunk nem egy csupa zöld virágos kertre néz, öltöztessük mi tavaszi virágpompába. A vágott virágok hamar elhervadtnak, de a lepréselt, színes szirmokból készített alkotásokkal sokáig díszíthetjük az ablakunkat. 

Mi kell hozzá?

  • kontakt papír (papírboltból)
  • papírtányér, tortaalátét (pl.: dm)
  • virágok, levelek
  • krepp papír
  • olló, sniccer, deszka, ceruza, toll, papír

Előkészítés

Ha kisebb gyerekekkel szeretnénk ablakdíszt csinálni, akkor előre készítsük elő a papírtányérokat, nagyobbakkal csinálhatjuk közösen is.

A papírtányérok és a tortaalátétek közepét vágjuk ki a sniccerrel. A körformát kivághatjuk szabad kézzel, vagy tegyünk a papírra egy tányért és azt vágjuk körbe. A kontakt papírból vágjunk ki egy pár centivel nagyobb átmérőjű kört. Minden papírtányérhoz két kontakt papír körre lesz szükségünk.

A tavasztündérekhez vágjunk kisebb cikkelyeket a csipkés tortaalátétből, fektessük egy A4-es papírra, ceruzával hosszabbítsuk meg a csipke vonalát szoknyának, majd rajzoljunk neki kezeket és fejet. Amikor elégedettek vagyunk a sablonnal vágjuk ki, itt is ügyelve arra, hogy a szoknyarésznél hagyjunk rá másfél centit. A sablon segítségével vágjunk tündéreket a kontakt papírból (itt is kettesével számoljunk tündérenként). A tündér fejét vágjuk ki papírból (mi sima fehér papírt használtunk, de lehet színesből is), erre rajzolhatnak majd a gyerekek arcot. 

Végül vagdossuk fel a krepp papírt csíkokra, és gyártsunk egy halom galacsint. Tépkedjük le a szirmokat, leveleket.

Díszek

A papírtányér hátuljára ragasszunk rá egy-egy kontakt papírból kivágott kört úgy, hogy a ragasztós oldala nézzen a tányér eleje felé. Díszítsük a szirmokkal, levelekkel, színes galacsinokkal, papírcsíkokkal. Amikor a gyerekek kész vannak, akkor ragasszunk rá a tányér elejére is egy kontakt papír kört, ezzel két réteg közé préselve a díszeket.

A kontakt papírból kivágott tündér aljára ragaszthatunk papírcsipkét, a szoknyadíszítéshez itt is használhatjuk a virágszirmokat, kis színes papírokat.