Kistáska tavaszi kirándulásokra Bori, Március 19, 2015

Végre itt a március, irány az erdő, már nyílnak a kora tavaszi virágok, jönnek vissza a költöző madarak!

A kirándulásban a legnagyobb kihívás az elindulás. Hiszen nem is kell más, csak több adag váltóruha arra az esetre, ha kisebb baleset történne az autóban, a patak mellett, a pont útba eső dagonyáknál. Továbbá kisebb hadseregre való élelem, t.i. szendvicshegyek, almák, egy bizonyosfajta tea a kulacsba, csúcscsoki, térkép, fényképezőgép, hordozó (járni nemtudóknak és nemakaróknak), külön víz a kutyának, labda, póráz, stb. Amikor egy egyszerű, közeli túrához megtömtük a legnagyobb hátizsákot, és végre indulnánk, akkor előjönnek a gyerekek egy-egy kisebb cekkernyi cuccal. Mert mindeközben ők sem tétlenkedtek, pakoltak teljes gőzzel, csak a legszükségesebb harminc mütyürt. Természetesen nekik is hozni kell valamit, saját jogon, ezt nem vitathatjuk el, csak hát a mennyiség néha komoly vita tárgya.

Ilyenkor nagyon is hasznos egy kifejezetten kirándulásra készült minimál táska, amelyben tényleg csak a legfontosabb apróságok jönnek velünk az erdőbe. És a visszaúton csak pici kövek jönnek haza. 

Sünis kirándulótáska

És miért pont süni? Mert nemcsak a virágok bújnak elő tavasszal, hanem, ahogy a Janó és Janka tavaszi meséiben is olvashatjuk, a téli álmot alvó állatok is, köztük a haza erdők legcukibbja, minden gyerek kedvence: a süni. 

A táska megvarrható kézzel vagy varrógéppel, de használhatunk hozzá textilragasztót is (pl.: röltexben kapható). Viszonylag gyorsan és egyszerűen elkészíthetjük, akár a gyerekekkel közösen is.  

Amire szükségünk lesz:

  • barna, fehér és egy kicsi fekete filcanyag
  • kétféle barna, fekete és fehér cérna
  • 10 cm fekete kalapgumi
  • 1 db fekete gomb
  • kb. 80 cm zsínór

A barna filcből vágjunk egy téglalapot, ez lesz félbehajtva a táska háta és ráhajló teteje. Ha nem szögletes fejű sünit szeretnénk, akkor a téglalap két végét kerekítsük le. A fehér filcből vágjuk ki a táska elejét.

Vágjunk ki két apró szemet a fekete filcanyagból.

A táska lehajló részét díszítsük öltésekkel (lehet kézzel, vagy géppel), ezek lesznek a süni tüskéi.

A fehér anyagra varrjuk rá a szemeket és gomb orrot.

Varrjuk hozzá a táska elejét (a fehér filcet) a táska hátuljához.

A kalapgumit hajtsuk félbe, próbáljuk oda a helyére, hogy pont jó hosszúságú legyen, majd varrjuk hozzá a táska lehajló részéhez. (Mi ehhez kivágtunk még egy ugyanakkora barna filcet, mint a táska lehajló része, és a két filc réteg közé varrtuk be a gumi végét. De lehet csak simán odavarrni, vagy kisebb darabbal megerősíteni.)

Végül a zsinór levágott végeit kicsit égessük le egy gyufával, hogy ne feseljen, és varrjuk be kétoldalt a táska visszahajló része alá.

És kész! Már mehet is a nyakba, és irány az erdő! Csak a legfontosabb cuccokkal.