Gyurma házilag Bori, Október 20, 2014

Egy hatalmas adag hosszan elálló házi gyurma felbecsülhetetlen kincs. A korábbi főzős posztban írtunk arról mennyire szeretnek a gyerekek gyúrni, nyújtani, keverni-kavarni. A gyurma egyrészt tökéletes szenzo-motoros inger nemcsak a legkisebbeknek, hanem az írásgyakorlással és ceruzafogással küzdő kisiskolások fáradt kezének is, (sőt felnőtteknek se utolsó stresszoldó). Másrészt pár hozzáadott kiegészítővel az absztrakt formáktól a komplex szerepjátékokig szinte a végtelenségig variálható a gyurmából kiinduló kreatív játék. 

Házi gyurma

Boltokban alapvetően kétféle gyurma kapható: a hagyományos, nehezen gyúrható a kéz melegétől lassan megpuhuló, kicsit zsíros tapintású, illetve a playdoh, ami nagyon puha, nem zsíros, sőt illatosított és rengeteg szín közül választhatunk. Ez utóbbi viszont sajnos rövid idő alatt használhatatlan morzsává szárad és meglehetősen drága is. Az otthoni gyurmakészítés hallatán általában a sóliszt gyurmára szoktak gondolni, nekünk ez hosszabb gyurmázásra nem vált be, mert nagyon szárítja a gyerekek kezét, és a legkisebb karcolást is iszonyúan csípi. Kevesen tudják, hogy meglepően egyszerűen készíthetünk otthon tökéletes gyurmát. Az első adagot szülinapira kapta a nagyobbik és azóta mi is számtalanszor adtunk ajándékba házi gyurmát. Egy óriási adag, puha, illatos, élénk színű gyurma mindig hatalmas sikert aratott. A házi gyurma ugyanis olyan puha, mint a playdoh, hosszú ideig újra és újra elővehetjük, és a színét és az illatát is mi dönthetjük el, hogy milyen legyen.

Recept (Ez hatalmas mennyiség lesz, először kísérletezhetünk fél adaggal is. 1 cup = 240 ml)

  • 5 cup finomliszt
  • 5 cup víz
  • 2,5 cup finom só (a durvára őrölt nem jó, mert a sószemek egyben maradhatnak és akkor nem lesz elég puha a gyurmánk)
  • 10 evőkanál olaj (lehet étolaj vagy oliva is)
  • 3 evőkanál cream of tartar (http://www.culinaris.hu/item/dr-oetker-borkosav-140g?set_lang=en, vagy borkősav)
  • ételfesték
  • illóolaj

 

A teljes adaghoz vegyük elő a legnagyobb fazekunkat, keverjük össze a vizet, a sót, a borkősavat és az ételfestéket. Közepes lángon folyamatosan kevergetve kezdjük melegíteni, amikor már forró öntsük bele az olajat, majd fokozatosan keverjük hozzá  a lisztet. Az utolsó adag lisztnél figyeljük, hogy kezd összeállni, ha nagyon soknak érezzük a lisztet ne rakjuk bele az összeset. Ha már csak kicsit ragad, akkor érdemes levenni a tűzről, mert ha túl melegítjük, akkor kiszáradhat a gyurma. A forró gyurmát borítsuk ki egy deszkára, lapítsuk ki, hogy gyorsabban hűljön. Amint meg tudjuk fogni, kezdhetjük a gyúrást, ha nagyon ragadós maradt, akkor gyúrás közben még adhatunk hozzá lisztet. Ha illatosítani is szeretnénk a gyurmát, az olajjal együtt adjuk hozzá pár csepp illóolajat, volt olyan, hogy elfelejtettük és csak gyúrás közben cseppentettünk rá 1-2 csepp levendulaolajat, úgy is tökéletes lett. A legújabb adagnál a gyerekek jó alaposan megszórták a gyurmát egy kis csillámporral is.

 

A gyurma önmagában is remek szórakozás, hagyjuk, hogy a gyerekek élvezzék a gyúrást, paskolást, szaggatást. Aztán előkerülhet egy-két kellék: a gyurma számtalan nagyon egyszerű otthon található dologgal párosítható, a variációknak csak a fantáziánk szab határt.

 

  • szívószálak (kisebb darabra vágva)
  • száraz tészta
  • babszemek
  • kavicsok, tobozok, makkok
  • gyerekevőeszközök, sodrófa, deszka
  • konyhai eszközök pl.: racsni, klopfoló, mézeskalács formák
  • kisautók
  • színes gombok
  • betűtészta, müzlis dobozból kivágott betűk
  • gyertya

A receptben leírt adag rengeteg alkalomra elég. Érdemes egyszerre csak két-három kiegészítőt adni a gyurmához, és alkalmanként variálni, hogy mit veszünk elő. Ha hagyjuk, akkor a gyerekek lelkesen vadásznak a lakásban, konyhában újabb tárgyakat, amelyeket bevonhatnak a gyurmázásba.

 

 

Amikor vége a játéknak, a gyurmát vizes kézzel gyúrjuk össze, csomagoljuk folpackba, és tegyük egy jól záró dobozba. Fél évig biztosan eláll.