Ismerkedjetek meg a rajzoló robottal! Bori, Július 18, 2014

Miért jó a gyerekekkel szerelni, bütykölni vagy rajzoló robotot csinálni? Mert először varázslat, amikor elbűvöli őket, hogy valami szerkezet működik, aztán felfedezés, amikor látják elemeire bontva, és megértik, hogyan működik, aztán alkotás, amikor egyedül vagy közösen összeszerelik. És ráadásul még vicces is!

Mi kell hozzá?

  • egy papírpohár: mi újrahsznosítottuk a Kalóz készletben található csíkos kampókéz poharat
  • erős ragasztó: duck tape vagy szigszalag (háztartási boltban vagy 1euros boltban kapható)
  • három színes filctoll
  • 9 voltos elem
  • motor (én itt vettem: conrad.hu)
  • elemcsatlakozó (szintén a conrad-ból)
  • mozgó szemek (papírboltból vagy hobbiboltból)
Először ragasszátok rá a három filctollat a pohár oldalára, úgy, hogy azonos magasságban legyenek, próbálájtok ki, hogy stabilan megáll-e a pohár a három lábán.
Érdemes olyan motort venni, amire csak rá kell dugni az elemcsatlakozót, ha ilyen nincs, akkor a csatlakozót forrasztópákával rá kell forrasztani a motorra. Nekem ezt a boltban helyben megcsinálták egy perc alatt, de akinek van otthon forrasztója csinálhatja saját kezüleg. A motort ragasszátok rá az elemre, de úgy, hogy figyeljetek arra, hogy a motor egész tengelye (az a kis bütyök) túl lógjon az elem szélén.
A következő lépés, hogy a motor+elem szerkezetet ragasszátok rá a pohár tetejére. Fontos, hogy ne lötyögjön, mert csak akkor adja át eléggé a rezgést, és akkor fog elindulni a robot.
Végül a kinyúló tengelyre is rá kell erősíteni valamit, (1) ami aszimmetrikus, (2) elég könnyű, hogy a kis motor tudja pörgetni, (3) de elég nagynak is kell lennie, hogy elkezdjen rezegni. Mi több mindennel is kísérlezetünk, elsőre nem indult el, aztán folyton lerepültek a nehezékek a tengelyről. Végül egy kb. 5x5 cm-es, ragadós felével félbehajtott duct tape darabból készítettünk egy vitorlaszerűséget, és ezt ragasztottuk rá a tengelyre.
A csatlakozóval kapcsoljátok össze az elemt és a motort, és már indulhat is a rajzoló robot! Ja, és a kupakokat ne felejtsétek levenni a filctollakról!
Azt nem ígérjük, hogy a rajzoló robot gyorsaságban fel veszi a versenyt a Boston Dynamics alábbi robotjával, és bevalljuk, hogy a mi prototípusunk kisebb repedésekben is elakadt sőt, néha külső segítségre szorul, de sima talajon vagy asztalon tökéletes! Próbáljátok ki Ti is! Jó barkácsolást mindenkinek!