Milyen egy kortárs királylány? Bori, November 10, 2014

Ha úgy érzitek, hogy kicsit sok már az ultratökéletes Disney hercegnőből, a passzívan ábrándozó és megmentésre váró királylányból, akkor olvassátok el Florence Parry Heide különös meséjét Princess Hyachintról, egy nem mindennapi királylányról.

5

A királylánnyal van egy kis gond, mondhatnánk, hogy mozgáskorlátozott, de tulajdonképpen éppen az ellenkezője. Princess Hyacinth ugyan úgy néz ki, mint bármelyik hétköznapi (király)lány, csak éppen lebeg. Így született, senki sem tudja, hogy miért, és senki nem tudja, hogyan lehetne elmulasztani a lebegést. Ráadásul nem csak kicsit lebeg, hanem megállíthatatlanul emelkedik felfelé: a palotában addig, míg bele nem ütközik a plafonba, kint a szabadban pedig a határtalan égbolt végtelenje felé.

A lebegést meggyógyítani nem lehet, így a királylányt szülei palotafogsára ítélik. Princess Hyacinth nem mehet ki a szabadba a többi gyerekkel játszani, hiszen az túl veszélyes lenne. Sőt a palotán belül is csak speciális, egyedileg neki tervezett, súlyos ékkövekkel teleaggatott ruhákban, és egy mindennél nehezebb koronával a fején közlekedhet. Szegény királylány a súlyoktól lenyomva vonszolja magát a folyósokon, és trónusához kötözve vágyakozva nézi a palotakertben szabadon szaladgáló és játszó gyerekeket.

De a palota ablakán keresztül barátság szövődik egy papírsárkányos kisfiú és Hyacint között. És eljön az a pillanat, amikor a királylány elhatározza, hogy már pedig nem hagyja magát gúzsba kötni, és ő is kimegy a kertbe.

Ahogy kijutott, hamar talál alkalmat, hogy megszabaduljon súlyos királyi öltözékétől. A merész kaland egy váratlan fordulattal majdnem rosszul végződik, de persze végül a királylány szerencsésen visszajut a földre.

A mese végén a lebegés problémája nem úgy oldódik meg, hogy megszűnik, hanem úgy, hogy Princess Hyacinth a papírsárkányos kisfiú személyében egy kedves barátot szerez, aki nap mint nap segít neki, hogy a lebegéssel együtt is boldog és szabad életet élhessen. A kisfiú a papírsárkányával mindig készen áll, hogy a szabadon lebegő királylány bármikor visszatérjen a földre, ahol aztán vidáman belakmározhatnak a királyi pattogatott kukoricából.

 

cím: PRINCESS HYACINTH (The Surprising Tale of a Girl Who Floated)

író: Florence Parry Heide

illusztrátor: Lane Smith

kiadás éve: 2009

kiadó: Wade/Random