Ro-be-za, Csi-ge-ág és egyéb furcsaságok Bori, November 14, 2014

http://www.australianartbooks.com.au/books/products/surrealism_for_kids

Biztos sokan ismerik azt a játékot, amikor három részre vágott figurákat lapozgatva vicces keveréklényeket kapunk. A játék első változatát a szürrealizmus központi alakja, André Breton találta ki. A szürrealista művészekhez több, ma már közismert vizuális játék és technika is köthető, de mind közül talán a legismertebb az eredeti nevén exquisite corpse játék. Ennek az a menete, hogy először három részbe hajtogatnak egy lapot, majd az első játékos rajzol valamit a lap tetejére, behajtja a lapot, és csak két kis vonallal jelzi, hogy hol kell folytatni.  A következő játékos nem láthatja a lap tetején lévő rajzot, és így kell folytatnia. Majd ő is behajtja a lapot és továbbadja a harmadiknak, aki befejezi a rajzot a lap alján. Végül kihajtogatják a lapot, és jót szórakoznak a közösen rajzolt abszurd figurákon.

Kvĕta Pacovská

A hajtogatós játéknak rengeteg változata terjedt el, ezek közül az egyik, amikor több fejre-törzsre-lábra osztott figurát fűznek egymás után, szétvágják őket háromfelé, és az alakok a lapozgatással keverednek össze. Persze lehet nemcsak figurákat, hanem tárgyakat, vagy bármilyen különös formát háromfelé osztani, hogy még abszurdabb keverékeket kapjunk.

Egyszerűbb játék

Az eredeti exqusitie corpse játékot kicsit leegyszerűsítettük. A háromfelé szegmentálás kisebb gyerekeknek még túl nehéz lehet, ezért mi csak félbehajtottuk a lapokat. Mindenki rajzolt egy fél valamit, a hajtáson bejelölte a folytatás helyét, majd tovább adta, és a másik befejezte a rajzot. A fergeteges siker megint megmutatta, hogy a szürrealizmus abszurd, sokszor a spontaneitásra és véletlenre épülő humora, milyen magától értetődő a gyerekek számára.

Bonyolultabb játék

Kicsit nagyobbakkal a háromfelé osztott figurás játékot is érdemes kipróbálni. Ha már a betűket, és az írást is próbálgatják, akkor vicces nevet is adhatunk a keveréklényeknek, Írjuk a figurák mellé a nevüket, így a lapozással nemcsak az alakok, hanem a betűk is összekeverednek. Így lesz a hóemberből, csizmából, virágból, ceruzából, tengerből, robotból, emberből: Robeza, Tenzág, Emboza és Csigeág.